Hetken blogi

Uusi aika

30.3.2020

On syntynyt uusi nollahetki.

Huoli läheisistä ja toimeentulosta, valtion johdon asettamat rajoitukset ja kehotukset sekä epätietoisuus muuttavat suuresti ja perustavanlaatuisesti elämäämme. Tämä musta joutsen voi olla se kaivattu insentiivi, joka vihdoinkin muuttaa taloutta maapallosta välittävämpään suuntaan. Myös henkilökohtaiseen elämäämme tunkeutuva shokki tai ravistelu pakottaa meidät pohtimaan elämää ja sitä, mitä me siinä arvostamme.

Epidemian ja pandemian alkuhetket ovat tuoneet yllättäen paljon hyvää. Perheet saavat viettää enemmän aikaa yhdessä, ihmiset ovat heränneet auttamaan naapureitaan ja paikallisia pienyrittäjiä. Samaan aikaan monelle pandemia on tuonut isoja haasteita: perheiden hyvinvoinnissa ongelmat voivat eskaloitua, yksinäisyys saattaa entisestään syventyä, näköalattomuus voi syödä kokonaisen ihmisen.

Selvää on, että epätasa-arvoisuus nostaa päätään. Koronavirus on itsessään valikoiva siinä, kenen kehon se nujertaa. Asuinvaltiosta riippuen meidän suojaamisemme ja meille tarjottava hoito vaihtelevat. Ammattimme ja työpaikkamme sanelevat altistumisemme virukselle, kuten myös toisaalta toimeentulomme vakauden. Ajan myötä tulevat vielä talouskriisin aiheuttamat kerrannaisvaikutukset. Amerikkalaisten teinien korona-ajan kokemuksista lukiessani havahduin miettimään, saavatko kaikki heistä enää kriisin jälkeen jatkaa kouluissaan, onko heidän vanhemmillaan vielä tuolloinkin siihen varaa? Millainen maailmasta tämän jälkeen tulee? Entäpä he, jotka ovat tarvinneet apua jo ennen pandemiaa, kuinka heille käy?

Ennusteiden puuttuessa sanonta ”time will tell” lienee tällä hetkellä paras tulevaisuuden näyttäjä. Sanonnan viestistä huolimatta ei meidän tarvitse vain odottaa passiivisina ja katsoa sivusta. Vaikka elämämme rajoittuu ja vapauksiamme rajoitetaan, voimme silti itse vaikuttaa ajatuksiimme, jotka heijastuvat tekoihimme. Yhteyden pitäminen läheisiin, elämänilon pilkahdusten jakaminen, lahjoitusten tekeminen ja kaikilla tavoin avun tarpeessa olevien auttaminen lähellä ja kaukana eivät ole vähäisiä tekoja. Eläessämme uuden ajan alkutaipaleet asetamme suunnan, jota kohti tullaan kulkemaan.

Marika Makkonen
Kirjoittaja on Hetki ry:n jäsen
kuva Jonas Denil, Unsplash