Hetken blogi

Myötätunnon lähettiläät

17.1.2020

Kun ajat ovat levottomat, on vaarana, että tulee ajautuneeksi synkkiin virtoihin. Tämän estämiseksi vuodenvaihde on erinomainen hetki kirkastaa itselleen merkityksellisiä asioita ja sitä suuntaa, mihin haluaa kulkea. Tehdä avainkysymyksiä. Mikä on minulle tärkeää elämässä? Edistänkö hyvää ympärilläni? Pidänkö hyvää huolta voimavaroistani jaksaakseni tehdä oman osuuteni? Mitkä ovat omat rauhan lähteeni?

Kun erilaiset totuudet ympärillämme käyvät kamppailua keskenään, miten erotan oman totuuteni? Lähdenkö mukaan kiivaaseen kilpailuun ollakseni oikeassa vai oppiakseni myötätuntoa, avartaakseni näköalojani ja tuottaakseni uusia ideoita? Miten voisin kasvaa ajatusteni jakamisen taidoissa ja olla rohkeampi polkematta muita jalkoihin?

Miettiessäni näitä kysymyksiä osana vuodenvaihteen rituaaliani pysähdyin muistelemaan sellaisia ihmisiä, joiden viisaus on inspiroinut minua ja kirkastanut suuntaa. Ketkä näistä oppaista ovat vielä elossa? Miksen kuulisi heitä ja oppisi lisää heiltä, jotka valaisevat suuntaa? Entä he, jotka olen jo menettänyt tässä ajassa, mitä opin heiltä? Mitkä ovat ne kirjat, jotka ovat eniten vaikuttaneet henkiseen kasvuuni? Enkö juuri nyt eniten tarvitse kaikkia näitä apujoukkoja? Jos niillä olisi yhteinen nimi, voisin kai kutsua niitä viisauden varjelijoiksi tai myötätunnon lähettiläiksi.

Vuodenvaihde kutsuu kollektiiviseen ja henkilökohtaiseen uudistumiseen. Aikansa eläneet asiat voi jättää taakseen. Koska tulevaisuus on vielä tuntematon, se lahjoittaa meille suuria kysymyksiä. Meille tarjoutuu uusi mahdollisuus osallistua jonkin paremman käsikirjoittamiseen. Mitä se itse kullekin on, vaatii pysähtymistä ja omien roolien taakse kurkistusta. Mihin minä olen tuonut itseni ja millaista tarinaa haluan jatkaa? Kannattaa valita paras mahdollinen. Kuten Angeline Welk, yksi myötätunnon lähettiläistäni sen sanoi: “Miten upeaa olisikaan, jos maailman fokus vuonna 2020 olisi välittämisessä, jakamisessa ja toistemme tukemisessa!”.

Anja Kulovesi
kirjoittaja on Hetki ry:n jäsen