Hetken blogi

Kaipuu toiseen aikaan

11.3.2019

Onkohan meillä ihmisillä aina ollut aikamatkailijan sielu? Aikamatkailija kaipaa toiseen aikaan kuin siihen, jota nyt eletään. Hän lipuu arkisten hetkien ohitse haikaillen aikoja, jolloin kaikki oli vielä paremmin. Kesät olivat pitkiä ja kauniita. Oli kunnon talvet. Kyläyhteisöt tekivät yhdessä asioita. Oli talkoohenkeä. Oltiin nuoria ja terveitä. Elämä kaikkine mahdollisuuksineen oli edessä.

Tai sitten voi olla, ettemme juurikaan haikaile menneisyyteen, mutta lipsahdamme yhä uudelleen kuvitteelliseen tulevaisuuteen, jolloin meillä on enemmän aikaa, rahaa ja onnellisuutta. Ympärillämme laulaa kuoro, joka haluaa yhä enemmän ja yhä parempaa. Alamme huomaamattamme uskoa sen viestiin, ettei mikään riitä. Etsimme onnellisuutta huomisesta, mutta vain harva nappaa kiinni niistä arjen onnen makupaloista, jotka ovat poimittavissa nyt eivätkä mielikuvituksemme haavemaailmassa.

Se elämä, joka oli edessä kultaisessa nuoruudessamme, tapahtuu nyt. Se tulee todeksi jokaisella hengenvedolla, jolla osallistumme meitä yhdistävään energiakenttään. Suurin haasteemme voikin olla kytkeytyminen tähän todellisuuteen. Miten iloita niistä asioista, joita meillä on nyt tarjolla sen sijaan, että muistelemme, mitä meillä oli ennen. Tai haikailemme sen perään, mitä meillä ei vielä ole. Ehkä koko ihmisenä olemisen suuri juttu onkin siinä, että opettelemme tekemään aikamatkaa nykyisyyteen. Yksi ohikiitävä hetki kerrallaan. Harjoittelemalla tekemään aikuisen ja vastuullisen ihmisen valintoja ja katsomalla tosiasioita silmästä silmään. Pohtimalla, mikä on merkityksellistä ja tärkeää sen sijaan, että tavoittelisimme lisää mielihyvää ja elämyksiä miettimättä hintaa, jonka itse maksamme tai jonka tulevat sukupolvet maksavat.

Inhimilliseen aikamatkailutarpeeseen vastaavat myös vaalilupauksia tarjoavat poliittista uraansa luovat ehdokkaat. Jotkut lupaavat viedä meidät takaisin menneisyyteen. Toiset maalaavat meille reitin onnelliseen tulevaisuuteen. Kuulemme sen lupauksen, jonka haluammekin kuulla.

Huomista tehdään tänään. Siksi on tärkeää, että teemme valintamme valppaina ja tietoisina seireenikutsujen kiusauksista. Näemme sen todellisuuden, joka on nyt. Mietimme paljonko on riittävästi ja mikä on se tarina tämän päivän valinnoista, jota voin kenties jonain päivänä muistella yhdessä lastenlasteni kanssa.

 

Teksti ja kuva Anja Kulovesi-Leino
kirjoittaja on Hetki ry:n jäsen