Hetken blogi

Uusien alkujen illuusio ja voima

29.12.2017

Hapuilen välitilassa matkalla joulusta uuteen vuoteen. Mietin niitä rituaaleja, jotka vien mukanani vietinpä valon juhlaa missä päin planeettaa tahansa. Jouluun liittyviä makuja ja tuoksuja. Yhteisöllisyyttä ja tuttua musiikkia. Pysähtymistä. Mystiikan ja perinteiden hipaisua. Tunnetta siitä, että jotain on päättymässä ja jotain uutta alkamassa. Samalla ymmärrän, että aika on illuusio ja hetken ikuisuus on läsnä nyt ja kalenterimme jokaisena päivänä ja kellonlyömällä.

Lahjainventaari
Vuoden viimeiset päivät herättävät minussa tarpeen tehdä inventaarin päättyvän vuoden tapahtumista. Kirjaan ne aarrekartaksi, joka on toteutunut. Uudet ihmiset, joihin ystävystyin. Tavoitteet, jotka toteutuivat tai ovat vaiheessa. Onnistumiset ja iloiset yllätykset. Haasteet, joista selvisin. Haikeat menetykset. Yhdelle aukealle piirrettyinä ja kirjattuina kuluneen vuoden muistoista tulee yksi sivu aiempien inventaarien joukkoon. Kerran vuodessa näitä inventaareja selatessa elämän rikkaus näyttäytyy kirkkaammin.

Tietoiset valinnat
Minua viehättää ajatus uusista aluista. Siinä on toivoa ja salaperäistä kutsua osallistua tulevaisuuden taikomiseen. Vuoden vaihde tuntuu loistavalta ajoitukselta kirkastaa sitä suuntaa, johon haluan kulkea. Kun yhdessä miehen kanssa teemme omat tulevaisuuskarttamme alkavalle vuodelle, nousevat merkitykselliset asiat esille. Terveys ja miten haluamme sitä vaalia. Tärkeät ihmissuhteet. Oma kasvu ja kehittyminen. Yhteisöt, joissa haluamme olla mukana vaikuttamassa. Näistä kartoista on vuosien varrella kertynyt kokoelma. Sitä selatessa huomaamme aina, etteivät kaikki toiveet ole toteutuneet siinä aikataulussa ja sillä tavoin kuin suunnittelimme. Kuitenkin suunta on tärkeä ja samat asiat korostuvat vuodesta toiseen. Piirrämme karttoja siitä, keitä olemme ja keitä haluaisimme olla. Kuka muu sen voisi meille tehdä?

Muutosvoimaa lupauksista
Kohta on aika tehdä uuden vuoden lupauksia. Kollektiivinen hyvien aikeiden imu vetää mukaansa, vaikka tiedämme hyvin, että monet aikeet vaativat uusien aloitusten voimaa yhä uudelleen ja uudelleen. Kenties useat jäävätkin vain hyviksi aikeiksi. Se ei mitätöi niiden merkitystä. Ilman visioita paremmasta tai hyviä aikeita muuttaa tottumuksiaan, ei edistystä tapahdu. Uusien alkujen leikki on hyvä keksintö. Mitä hyvää sinä toivot itsellesi? Mitä toivoisit yhteisöllesi ja miten haluat olla mukana sen tarinassa? Mitä haluaisit lahjoittaa planeetalle ja sen hyvälle huomiselle?

Onnellista Uutta Vuotta 2018. “We Make The Planet Great Again.”

Anja Kulovesi-Leino
Kirjoittaja on Hetki ry:n jäsen
Kuvat Anja Kulovesi-Leino