Hetken blogi

Hetki lyö

21.10.2017

Koska en osaa luopua sanomalehden lukemisesta, aamut ovat usein yhtä tuskaa. Leppoisa herätys jää haaveeksi todellisuuden lyödessä päin kasvoja: mikromuovia löytyy jo hanavedestä, merisuola on muovin saastuttamaa, koralleja on kuollut luultua enemmän. Ja niin edelleen. Ahdistus kasvaa, kun nämä uutiset asettaa koko lehden sisältöä vasten. Luonnon tuhoa ja ilmastonmuutosta koskevia uutisia on sivumääräisesti vähän. Sen sijaan palstatilaa annetaan jutuille, joissa joko synkistellään liian alhaisiksi koettuja kasvulukemia tai uutisoidaan itsestään selvän myönteisesti arvioista, joissa talous kasvaa.

Viime aikoina mieltäni on kuohuttanut etenkin hallituksen biotalouslinjaus. Hallitus on runnonut lisähakkuita läpi ympäristöjärjestöjen ja tiedeyhteisön protesteista huolimatta (julkilausuma), mikä on saanut Trump-kritiikin totuudenjälkisestä ajasta kuulostamaan varsin kotoisalta. Mukaan Suomen hallituksen ja metsäteollisuuden ajamaan ilmastonmuutoksen edistämiseen saatiin lobatuksi Euroopan parlamenttikin, europarlamentaarikko ja presidenttiehdokas Nils Torvaldsin kuvaaman ”talvisodan hengessä” käydyn kamppailun jälkeen. Sikäli osuva vertaus, että sodassakin tuhottiin metsiä ja tapettiin niiden asukkeja.

Yhteyttä talouden kasvun ja maapallon saastuttamisen välillä ei sanomalehteni artikkeleissa saati politiikassa hahmoteta, vaan nämä prosessit esitetään toisistaan irrallisina. Maapallo on kuitenkin yksi ja jakamaton.

Sinivihreä planeettamme on neljän ja puolen miljardin vuoden ikäinen. Ihminen on tallannut sen pintaa parisen sataa tuhatta vuotta. Olemme siis kansoittaneet maata vaivaiset 0,004 prosenttia sen eliniästä. Jos maapallon aika tiivistettäisiin vuorokaudeksi, astuimme ajanlaskuun silloin, kun aikaa oli jäljellä enää noin minuutin verran (video). Tässä lyhyessä ajassa olemme saaneet aikaan niin paljon hävitystä, että tiedemiehet ovat katsoneet aiheelliseksi alkaa puhua uudesta geologisesta aikakaudesta, antroposeenistä, ihmisen ajasta. Ja miten me sen olemmekaan käyttäneet!

Lääketieteessä selvitetään, miten ihmisten elinikää voitaisiin pidentää. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi. Luettuani Mikael Nikun kirjoituksen herraonnesta, löysin yhden perustelun: maapallolla ei ole ollut herraonnea, koska evoluutio on suosinut luonnonvarojen riistäjiä, jotka ovat liian lyhytikäisiä nähdäkseen tekojensa seuraukset. Ajatuskoe: mitä jos ihminen eläisi 10 000 vuotta?

Helsingin Sanomat on ottanut asiakseen järjestää ”taloudenpuolustuskursseja”. Kuka suojelisi luontoa taloudelta ja järjestäisi luonnonpuolustuskurssin?

 
Tuula Helne
Kirjoittaja on Hetki ry:n jäsen.