Hetken blogi

Tila, johon Hetki syntyi

13.10.2017

Kaikki ei ole enää ennallaan. Kaipaamme elämäämme jotain syvällisempää sisältöä. Emme halua enää viimeisten vuosikymmenten malliin tavoitella uraa, palkkaa ja ulkoisia statussymboleita. Kun kaappimme pursuavat ja olemme tulleet tietoisiksi kehitysmaiden hikipajoista ja ympäristöongelmista, kuluttaminen ei tunnukaan niin kiinnostavalta. Kiire ei ole enää trendikästä. Arvostamme enemmän aikaa kuin rahaa.

Näistä nykyelämän muutossuunnista kertovat viime aikoina isoiksi kasvaneet ilmiöt. Itsestä huolehtiminen – terveellinen ruokavalio, meditaatio ja mindfulness – on jo valtavirtaa. Minimalismi näkyy niin konmarittamisen suosiossa kuin sisustuslehtien sivuillakin. Downshiftaus vuorotteluvapaan tai muun keinon merkeissä kiehtoo yhä useampia mahdollisuutena kokeilla omia siipiä uusilla alueilla tai käyttää enemmän aikaa itselle tärkeisiin asioihin kuten perheestä huolehtimiseen. Autojen, vaatteiden ja yöpymispaikkojen kohdalla jakamistalous on uutta todellisuutta.

Nämä muutokset tulevat viimeistään kreivin aikaan. Maapallon kantokyky on jo kauan sitten ylitetty niin maankäytön lisääntymisen, kasvihuonekaasujen kuin luonnon saastuttamisenkin osalta. Ihmisten kannalta tämä on ongelmallista, sillä meidän ja meitä seuraavien sukupolvien elämänedellytysten turvaaminen on vaakalaudalla. Luonnon resurssien ohella pelkoa ja pahaa mieltä herättää eritoten ihmisten eriarvoisuuden kasvu sen monissa ilmenemismuodoissaan.

Porskuttaminen eteenpäin vanhaan tapaan ei tunnu järkevältä, sillä edes me maailman rikkaimpien valtioiden joukossa emme tunnu nauttivan enää tuosta kyydistä. Itse näen Hetken jatkumona viime aikojen muutosilmiöille. Toivon Hetken voivan vahvistaa elämän merkityksellisyyden tavoittelua, minäkeskeisyydestä muiden vahvempaan huolenpitoon ja välittämiseen siirtymistä sekä kaikenlaista elämän, sen edellytysten ja mahdollisuuksien humaania haltuunottoa.

Hypätkää mukaan!

 

Marika Makkonen
Kirjoittaja on Hetki ry:n jäsen.